Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ


Αναλυτικά οι πιο σημαντικές αλλαγές κανονισμών:
ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ
Για FIVB, Παγκόσμιες και Επίσημες Διοργανώσεις Ανδρών-Γυναικών, στο φύλλο αγώνα μπορούν να αναγραφούν και να αγωνιστούν μέχρι 14 παίκτες. Τα πέντε, το μέγιστο, άτομα του πάγκου (συμπεριλαμβανόμενου του προπονητή) επιλέγονται από τον ίδιο τον προπονητή, αλλά πρέπει να αναγραφούν στο φύλλο αγώνα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Οι παίκτες επιτρέπεται να φορούν ελαστικά συμπίεσης (ελαστικά βοηθήματα προστασίας από τραυματισμούς) για προστασία ή υποστήριξη.
Για FIVB, Παγκόσμιες και Επίσημες διοργανώσεις Ανδρών-Γυναικών, αυτά τα βοηθήματα πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος με το αντίστοιχο μέρος της στολής.
*Ελαστικά συμπίεσης επιτρέπονται, αλλά πρέπει να είναι του ίδιου χρώματος με τη στολή. Τα ελαστικά συμπίεσης στον πήχη του χεριού (σημ. στο μέρος από τον αγκώνα ως τον καρπό), δεν επιτρέπεται να είναι «φουσκωμένα», αφού αυτό δίνει πλεονέκτημα στην απόδοση των παικτών. Ουδέτερα χρώματα, όπως μαύρο ή λευκό, επιτρέπονται. Τα ελαστικά συμπίεσης που χρησιμοποιούνται από όλους παίκτες μιας ομάδας, πρέπει να είναι ομοιόμορφα στο χρώμα και το σχέδιο.
ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕ
Η επαφή ενός παίκτη με το φιλέ ανάμεσα στις αντένες, κατά τη διάρκεια της ενέργειας για παίξιμο της μπάλας, είναι σφάλμα.
Η ενέργεια για παίξιμο της μπάλας περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) το άλμα, το χτύπημα (ή την προσπάθεια) και την προσγείωση.
Οι παίκτες επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τον στυλοβάτη, τα σχοινιά ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έξω από τις αντένες, συμπεριλαμβανομένου του φιλέ, με την προϋπόθεση ότι αυτή η ενέργεια δεν αποτελεί παρέμβαση στο παιχνίδι.
Όταν η μπάλα πηγαίνει στο φιλέ και αυτό προκαλεί επαφή του φιλέ με κάποιον αντίπαλο, τότε δεν διαπράττεται σφάλμα.
ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΦΙΛΕ
Ένας παίκτης ακουμπά την μπάλα ή κάποιον αντίπαλο στο διάστημα των αντιπάλων πριν ή κατά τη διάρκεια του επιθετικού χτυπήματος του αντιπάλου.
Ένας παίκτης παρεμβαίνει στο παιχνίδι του αντιπάλου ενώ εισέρχεται στο αντίπαλο διάστημα κάτω από τον φιλέ.
Το πέλμα (ή τα πέλματα) ενός παίκτη εισέρχονται εξολοκλήρου στον κυρίως αγωνιστικό χώρο των αντιπάλων.
Ένας παίκτης παρεμβαίνει στο παιχνίδι όταν (μεταξύ άλλων):
–ακουμπά το φιλέ ανάμεσα στις αντένες ή την ίδια την αντένα κατά την ενέργειά του να παίξει την μπάλα,
–χρησιμοποιεί το φιλέ ανάμεσα στις αντένες σαν βοήθημα για να στηριχτεί ή να σταθεροποιηθεί,
–δημιουργεί κάποιο αθέμιτο πλεονέκτημα σε βάρος του αντιπάλου ακουμπώντας το φιλέ,
–κάνει ενέργειες που παρεμποδίζουν την επιτρεπόμενη προσπάθεια των αντιπάλων να παίξουν την μπάλα,
–πιάνει / κρατιέται από το φιλέ.
Παίκτες που βρίσκονται κοντά στην μπάλα όσο αυτή παίζεται, ή που προσπαθούν να παίξουν την μπάλα, θεωρείται ότι βρίσκονται στην ενέργεια για παίξιμο της μπάλας, ακόμα κι αν δεν έρθουν σε επαφή με την μπάλα.
Ωστόσο, η επαφή με το φιλέ έξω από τις αντένες δεν θεωρείται σφάλμα (εκτός από τον Καν. 9.1.3).
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ
Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να προσδιορίσει από τη λίστα των παικτών του φύλλου αγώνα μέχρι δύο εξειδικευμένους αμυντικά παίκτες: τους Λίμπερο.
Για FIVB, Παγκόσμιες και Επίσημες Διοργανώσεις Ανδρών-Γυναικών, αν μια ομάδα έχει δηλώσει περισσότερους από 12 παίκτες στο φύλλο αγώνα, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν ΔΥΟ Λίμπερο στη σύνθεση της ομάδας.