Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ
 Κανένας λαός δεν μπορεί να ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον, αν δε γνωρίζει την ιστορία του"
Παραφράζοντας το παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι "κανείς Διαιτητής δεν μπορεί να ελπίζει για καλύτερο μέλλον, αν δε γνωρίζει την ιστορία του Συνδέσμου του". 
Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Πετοσφαίρισης Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1987 με την με αριθμό 605/1987  απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας με την επωνυμία "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΏΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ". Το 1992 με την με αριθμό 5/ΕΠ/1992 απόφαση του ίδιου δικαστηρίου τροποποιήθηκε το καταστατικό του και μετονομάστηκε  σε "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ" με έδρα τη Βέροια. Το 2004 ήταν χρονικά ο πρώτος Σύνδεσμος πανελλαδικά που εναρμονίστηκε με τον νέο τότε αθλητικό νόμο. Ταυτόχρονα συνενώθηκε με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Πετοσφαίρισης Δυτικής Μακεδονίας, μετονομάστηκε σε "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" και η έδρα μεταφέρθηκε στην πόλη των Γιαννιτσών, όπως είχε υποχρέωση λόγω της μεταφοράς της έδρας και της αντίστοιχης Ένωσης Σωματείων στην ίδια πόλη. Από τότε μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2008-09 είχε περιοχή ευθύνης τους 9 από τους 13 συνολικά νομούς της Μακεδονίας και κάλυπτε με διαιτητές τους αγώνες σε μία έκταση περίπου 45.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλάμβανε τους νομούς: Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς και Σερρών. Από την αγωνιστική περίοδο 2009-10 με απόφαση της Ε.Ο.ΠΕ. αφαιρέθηκε από την περιοχή ευθύνης του Συνδέσμου ο νομός Σερρών και οι Διαιτητές του νομού αυτού αγωνίζονται στα πρωταθλήματα του Συνδέσμου Ανατολικής Μακεδονίας. 
Ο Σύνδεσμος είναι ένα από τα 17 μέλη της Ομοσπονδίας Διαιτητών Βόλλεϋ Ελλάδος.     
Για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017,πενήντα πέντε         55  μέλη του Συνδέσμου υπέβαλαν δηλώσεις προσφοράς υπηρεσιών εν ενεργεία διαιτητή και εικοσιτέσσερα 24 μη εν ενεργεία.

Διατελέσαντες Πρόεδροι
2004-2007  ΚΑΛΠΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
2007-2017  ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ 
2017-          ΣΑΡΑΚΙΝΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ