Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΣ/ΟΔΒΕ

ΔΕΙΤΕ τον απολογισμό της απελθούσας διοίκησης της ΟΔΒΕ ,όπως αναγνώσθηκε στη διάρκεια της ΓΣ που έγινε το Σάββατο .
Αφορά το διάστημα διοίκησης του Σταύρου Μαυρικίδη που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Γιώργου Διαμαντόπουλου 

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τις 9 Απριλίου, που αυτό το διοικητικό συμβούλιο, ανέλαβε την διοίκηση της ομοσπονδίας και θα θυμάστε ήταν επτά άτομα για επτά θέσεις, σε μια προσπάθεια που έγινε τότε, να μην φθάσουμε στο πρωτοδικείο.
     Τότε στην τοποθέτηση μου είχα πει, ότι ένα τέτοιο διοικητικό συμβούλιο, δεν μπορεί να έχει υψηλή δυναμική, αλλά μάλλον διαψεύσθηκα. Είχα δεσμευτεί όμως ότι θα προσπαθήσω να εγγυηθώ την ενότητα στον χώρο της διαιτησίας. Σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια, μπορεί αυτό το διοικητικό συμβούλιο να υποστηρίζει ότι το πέτυχε, παρά τα κάποια φαινόμενα διγλωσσίας σε κάποιες αποφάσεις, έχουμε διατηρήσει την βάση των διαιτητών κοντά στους συνδέσμους και την ομοσπονδία περισσότερο δυνατή από ποτέ. Να σας θυμίσω, πριν τέσσερα χρόνια με όλους τους συνδέσμους συντεταγμένους πίσω από την ομοσπονδία, παίρνουμε την πληρωμή όλων των κατηγοριών στο γήπεδο και πέρσι τον Νοέμβρη με τον ίδιο τρόπο και την πληρωμή των αναπτυξιακών. Από φέτος δε, που πληρωνόμαστε και τα οδοιπορικά, έχουμε βάλει την διαιτησία σε νέους δρόμους. Εδώ θα ήταν άδικο να μην ευχαριστήσω και τα σωματεία, που σε πράγματι δύσκολους οικονομικά καιρούς, στην πλειονότητα τους συνεργάστηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ακόμη και η συνεργασία με την ΕΣΑΠ και οι διαπραγματεύσεις κάθε χρόνο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θεωρώ ότι σφυρηλάτησαν την ενότητα στον χώρο και έδιωξαν το φάντασμα, ότι για όλα τα δεινά της διαιτησίας φταίνε οι διεθνείς διαιτητές.
   
  Μία όμως σημαντική κατάκτηση είναι και η εξομοίωση του πρώτου με τον δεύτερο διαιτητή, πάγιο αίτημα χρόνων, που το πετύχαμε σε όλες τις κατηγορίες και μας δίνει την δυνατότητα να βοηθήσουμε και να εξελίξουμε περισσότερο τους νέους διαιτητές.
     Όμως πιστεύω ότι ο ρόλος της ομοσπονδίας, δεν είναι να διεκδικεί μόνο χρήματα, αλλά κυρίως να βοηθάει στην επιμόρφωση και την εξέλιξη των διαιτητών. Όσον αφορά την εξέλιξη, η συνεργασία μας με την ΚΕΔ, αν και δεν ήταν κακή, υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια βελτίωσης. Στον τομέα επιμόρφωση, όμως νομίζω ότι πετύχαμε αρκετά. Οι πανελλήνιες εξετάσεις σε Κατερίνη και Λαμία καταγράφονται στα θετικά του διοικητικού συμβουλίου και σηματοδοτούν την διάθεση μας για αποκέντρωση και να δώσουμε κίνητρα σε διαιτητές από την περιφέρεια. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ήταν σημαντική η βοήθεια για την διοργάνωση από τους συνδέσμους Μακεδονίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος και θα πρέπει να τους ευχαριστήσω για αυτό.
    
Σημαντικό έργο όμως έγινε και στο θέμα των ετήσιων επιμορφωτικών σεμιναρίων, αφού μετά από αρκετά χρόνια καταφέραμε να κάνουμε σεμινάρια υψηλών προδιαγραφών, ξεκινώντας από το 2013 και τα σεμινάρια σε Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο και το 2014 στην Ερέτρια. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω, ότι εκτός από την οργανωτική επιτυχία, είχαμε και πολύ καλά αποτελέσματα σε επίπεδο επιμόρφωσης, αφού έγιναν με κεντρική εισήγηση από την ΤΕΔ. Οι συνάδελφοι Ανδρονικίδης και Βαρθαλίτης, είχαν την ευθύνη για αυτό και οφείλω να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους.
     Στο περιθώριο του σεμιναρίου της Καλαμάτας, έγινε και μία σχολή καθηγητών διαιτησίας, που επίσης αποτελούσε πάγιο αίτημα χρόνων.
  Η έκδοση ταυτοτήτων και η οπτική αναβάθμιση των πτυχίων σε σάλα και μπητς θεωρώ ότι θα πρέπει να καταγραφούν στα θετικά αυτής της διοίκησης.
 
   Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ο κανονισμός διαιτησίας και η συμπεριφορά της ΕΟΠΕ. Θα ήθελα να σας θυμίσω, στις προηγούμενες εκλογές μας, μόλις τελειώσαμε πήγα στην Παιανία όπου γίνονταν η Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ. Σε αυτή την συνέλευση πέρασε ένας κανονισμός διαιτησίας που είχαν επιμεληθεί τρεις εξαίρετοι συνάδελφοι, ο Γ.Γεωργουλέας, ο Γ.Διαμαντόπουλος και ο Β.Κοκοτσάκης. Ο κανονισμός αυτός λειτούργησε για τρία χρόνια, παρά την διάθεση για παρεμβάσεις από την πλευρά της ΕΟΠΕ, που πάντα την τελευταία στιγμή ακυρώναμε. Τον Μάρτιο όμως που μας πέρασε η ΕΟΠΕ έφερε χωρίς προειδοποίηση έναν κανονισμό, έκτρωμα, μονομερώς φτιαγμένο που στραγγάλιζε κυριολεκτικά την διαιτησία. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση αποφασίσαμε να καταγγείλουμε τον κανονισμό στα πολιτικά δικαστήρια καταθέτοντας ασφαλιστικά μετρα και αγωγή, επειδή θεωρήσαμε ότι αν προσπαθούσαμε να βάλουμε τους συνδέσμους απέναντι στα σωματεία που ήδη πλήρωναν και στήριζαν τις επιλογές μας, πιθανόν να υπήρχαν πιέσεις στις οποίες κάποιοι δεν θα άντεχαν και επομένως θα βάζαμε σε κίνδυνο την ενότητα του χώρου. Αυτή την στιγμή, περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου που πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει, αισιοδοξία που αντλούμε από το γεγονός ότι ούτε η ΕΟΠΕ προσπάθησε να κάνει αγώνες χωρίς επίσημους διαιτητές. Έτσι και αλλιώς όμως οι εξελίξεις στην πατρίδα μας, βάζουν σε νέα βάση όχι μόνο τον κανονισμό διαιτησίας, αλλά και αυτό το ίδιο το άθλημα, αφού στο άμεσο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί νέος αθλητικός νόμος και επί αυτού του νόμου έχουμε  λόγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να καταφέρουμε συνάντηση με τον προηγούμενο Γ.Γ.Α. προσπαθούσαμε από τον Ιανουάριο και το πετύχαμε τον Δεκέμβρη αφού βάλαμε πολιτικό μέσον, ενώ με την σημερινή πολιτική κατάσταση έχουμε κάνει ήδη τρεις συναντήσεις. Δεν πρέπει να παραλείψω να σας πω ότι έχουμε δημιουργήσει σχέσεις καλής συνεργασίας με την ΟΔΠΕ και ΟΔΚΕ. Έχουμε κοινό άξονα προτάσεων και κινούμαστε στην κατεύθυνση δημιουργίας συνομοσπονδίας διαιτητών με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω ότι στα οικονομικά και το νοικοκύρεμα της ομοσπονδίας κάναμε μεγάλα βήματα:
-    αλλάξαμε γραφεία από το Ολυμπιακό στάδιο στο ΣΕΦ, με πολύ καλύτερες συνθήκες
-    επιδοτήσαμε τα σεμινάρια της Καλαμάτας – Αλεξανδρούπολης και Ερέτριας
-    επιδοτήσαμε τις νέες στολές με το ποσόν των 5.000ευρώ
-    ήδη τρέχει ασφαλιστικό πρόγραμμα για τους διαιτητές(περισσότερα θα σας πει ο κος Κίτσιος)
-    έχουμε μειώσει τα ποσά στις δηλώσεις ενέργειας
     Παρ΄όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι όταν αναλάβαμε πήραμε και ένα χρέος περίπου 25.000ευρώ και ρύθμιση σε ασφαλιστικές εισφορές,  αυτή την στιγμή δεν χρωστάμε σε κανέναν. 
     Θα ήθελα όμως να πω και δύο κουβέντες για τις νέες στολές που έχουν εξελιχθεί σε γεφύρι της Άρτας και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε ρούχα, βγήκαμε στην αγορά αθλητικού ρούχου και για πρώτη φορά είχαμε προσφορές από πέντε εταιρίες. Η εταιρία που είχε όλες τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει, ρούχο να μην τσαλακώνει, τουλάχιστον stock για τέσσερα χρόνια και φθηνή τιμή  ήταν η Royal.Θα ήθελα να πώ και δύο πράγματα για την ποιότητα. Οι τέσσερεις στις πέντε εταιρίες, μας έδιναν ακρυλικό ρούχο, η 5η μας έδινε μεν βαμβακερό, σε διπλάσια σχεδόν τιμή, κυρίως όμως χωρίς να δεσμεύεται για stock, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ρούχα για τις νέες σχολές διαιτητών. Τα ρούχα λοιπόν έχουν κολλήσει, επειδή δεν έρχεται το μακρύ μανίκι μπλουζάκι και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα έχουμε φορέσει. Ελπίζω από μέρα σε μέρα να λυθεί το πρόβλημα, σε διαφορετική περίπτωση το νέο διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει την σύμβαση.  
    Άφησα τελευταίο το θέμα που θεωρώ σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο και είναι το χρέος των 850.000 ευρώ περίπου που μας χρωστάει η ΕΟΠΕ το οποίο αναλύεται  σε 700.000 παλαιές οφειλές, 80.000 περίπου είναι των τριών τελευταίων χρόνων, αλλά και 60.000 από το μπητς βόλευ. Η ΕΟΠΕ για αυτά λέει ανεπίσημα ότι θα πληρώσει τα 80.000 τα δικά της μέχρι τελευταίο ευρώ, αλλά για τα 700.000 μάλλον να τα ξεχάσουμε. Επίσημα δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα έγγραφα που τις έχουμε στείλει. Θεωρώ λοιπόν ότι το θέμα των οφειλών θα πρέπει να είναι σε άμεση προτεραιότητα για το νέο διοικητικό συμβούλιο. Θα πρέπει όμως να βρούμε τρόπους διεκδίκησης, ώστε να μην χρειαστεί να βάλουμε σε κίνδυνο την ενότητα της διαιτησίας.
      Θα πρότεινα λοιπόν στο νέο διοικητικό συμβούλιο, και αν είμαι εγώ, δεσμεύομαι να το υλοποιήσω, να δημιουργηθεί μια επιτροπή ώστε να ψάξει να βρει τρόπους διεκδίκησης των χρημάτων αυτών. Ένας τρόπος που έχω σκεφτεί είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός από ορκωτούς λογιστές, ίσως και δικηγόρους για να προσωποποιήσουμε τα χρέη μέσα από τα αρχεία της ΕΟΠΕ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με ασάφειες χάνοντας δίκες και να τα διεκδικήσουμε ακόμα και αν χρειαστεί εξουσιοδοτώντας κάποια εισπρακτική εταιρεία ή ακόμη και την εφορία για να τα εισπράξει. Διεκδικούμε ακόμη και την άμεση εκταμίευση σε μας, από τον προϋπολογισμό της ΕΟΠΕ.
    Ξαναλέω, πρέπει πλέον να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο, δεν έχω τίποτα με τον κύριο Μαυρομάτη ή τον κύριο Ψαρουδάκη, έχω όμως πολλά με την νοοτροπία που εκπροσωπούν, και να μας χρωστάνε και να μας φοβερίζουν. Νομίζω ότι οι συνθήκες πλέον έχουν ωριμάσει ή τουλάχιστον τώρα έχουμε περισσότερους συμμάχους. Η πολιτική αλλαγή στον τόπο μας συνηγορεί σε αυτό.
    Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν-έναν όλα τα μέλη του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, τον Φάνη τον Τσάκωνα για όσο διάστημα προσέφερε τις υπηρεσίες, αν και ακόμη βοηθάει, τον Βασίλη τον Παπαδόπουλο, τον Νίκο τον Τσελίκα, τον Τάκη τον Καλλιντέρη, αλλά κυρίως τον Λάμπρο τον Κίτσιο, όχι μόνο γιατί μέσα από κάποιες αντιπαραθέσεις γίναμε καλύτεροι, αλλά κυρίως γιατί στήριξε κάποιες επιλογές μου έστω και αν είχε διαφορετική γνώμη.
    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προσοχή που μου δώσατε και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσης.