Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΟΔΒΕ: «Κροκοδείλια δάκρυα πάνω στον ιδρώτα των αθλητών»


Η ομοσπονδία διαιτητών βόλεϊ εξέδωσε ανακοίνωση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους ιδιώτες διαιτητές στο πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΜ που οδήγησαν στην ακύρωση των πρωταθλητών της Ενωσης και την προσφυγή της Νίκης Αιγινίου στο ΑΣΕΑΔ με αποτέλεσμα την αναβολή του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Όπως επισημαίνει η ΟΔΒΕ από το καλοκαίρι είχε επισημάνει το πρόβλημα με τον ορισμό μη εγκεκριμένων διαιτητών και τονίζει: «Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι όλοι γνώριζαν εξ αρχής τις επιπτώσεις μια τέτοιας απόφασης και επομένως δεν νομιμοποιούνται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στην ''αδικία'' και τον ''ιδρώτα'' των αθλητών». Όλη η ανακοίνωση:
Η Ο.Δ.Β.Ε. αναγνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τόπος, έχει συμφωνήσει την τελευταία διετία και έχει δεχθεί σημαντικές μειώσεις τόσο στις αποζημιώσεις όσο και στα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών, ουδέποτε όμως συμφώνησε και δεν πρόκειται να το κάνει, να δεχθεί θεσμικές αλλαγές που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του αθλήματος, ακόμη και την ταυτότητα του. Έχουμε κατ' επανάληψη και προς κάθε κατεύθυνση τονίσει ότι είμαστε αντίθετοι στην διεξαγωγή επίσημων αγώνων, χωρίς επίσημους διαιτητές.

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, από το γεγονός ότι η ΕΟΠΕ δεν αναγνώρισε πρωταθλητές στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ΕΣΠΕΜ με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν οι ομάδες στa Πανελλήνια πρωταθλήματα θα ήθελα να ενημερώσω την κοινή γνώμη, παίκτες, προπονητές, παράγοντες, αλλά και απλούς φιλάθλους ότι:

1. Από τον Ιούνιο ακόμη είχαμε ενημερώσει εγγράφως την ΕΟΠΕ, όλες τις Ενώσεις, αλλά και όλους τους ΣΥΔΠΕ της χώρας ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν επίσημοι αγώνες χωρίς επίσημους διαιτητές, όπως σαφώς ορίζει ο αθλητικός νόμος (2725/1999), αλλά και ο Γενικός Κανονισμός Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ.

2. Μετά τις διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου και τελικά τη συμφωνία μεταξύ Ενώσεων και ΣΥΔΠΕ, όλοι οι αγώνες διεξάγονταν κανονικά με επίσημους διαιτητές, εκτός της ΕΣΠΕΜ, η οποία στην Γενική της Συνέλευση, παρουσία του προέδρου της ΕΟΠΕ κου Μαυρομάτη, απεφάσισε ομόφωνα να γίνουν οι αγώνες χωρίς επίσημους διαιτητές.

3. Μία εβδομάδα μετά, στα Γιαννιτσά συναντήθηκαν το Δ.Σ της ΕΣΠΕΜ με τον αντιπρόεδρο της ΕΟΠΕ κ. Ψαρουδάκη και το μέλος της ΚΕΔ κ. Μιχελινάκη, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το παράνομο της απόφασης και να τους μεταπείσουν.

4. Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική καταγγείλαμε την διεξαγωγή των αγώνων στην ΕΟΠΕ, ζητήσαμε να ακυρωθούν ή να μην ανακηρυχθούν πρωταθλητές, σε αντίθετη περίπτωση θα προσφεύγαμε στην δικαιοσύνη.

5. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ζήτησε εγγράφως από την ΕΣΠΕΜ να δικαιολογήσει την απόφαση της, χωρίς ποτέ να πάρει απάντηση.

6. Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου το Δ.Σ της Ε.Ο.Π.Ε. και αφού δεν είχε απάντηση, απεφάσισε σύμφωνα με τον νόμο να μη συμμετέχουν οι ομάδες της ΕΣΠΕΜ στα Πανελλήνια αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι όλοι γνώριζαν εξ αρχής τις επιπτώσεις μια τέτοιας απόφασης και επομένως δεν νομιμοποιούνται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στην ''αδικία'' και τον ''ιδρώτα'' των αθλητών. Αυτό όμως που με παράπονο διαπιστώνω είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, μιας και τα έξοδα νομικής παράστασης (παράβολα, εξώδικα) είναι πολλαπλάσια από τις διαιτητικές αποζημιώσεις όλης της αγωνιστικής περιόδου, αλλά ηθικό, αφού κάποιοι παράγοντες αποφάσισαν να μην χρησιμοποιούν διαιτητές, γιατί κοστίζουν, ενώ ήδη τους χρωστούν, αδιαφορώντας αν υποβαθμίζουν τις προσπάθειες των αθλητών τους και εν τέλει το ίδιο το άθλημα.
 
ΤΟ ΔΣ